Molekulární Gastronomie – 4.A, 4.B, 4.C

Ne, nejde o nějaký nesmysl, ale o skutečnou kuchyni přímo v podkroví naší školy. Pokud patříte mezi opozdilé návštěvníky školní jídelny a bylo vám divné co se dělo kolem 14:00, mám pro vás jednoduché a zajímavé vysvětlení. Dne 10. 1. 2017 zavítal na naši školu, dá se říct, kuchař na slovo vzatý pan Petr Koukolíček s přednáškou o molekulární gastronomii.

Petr Koukolíček

Většině lidí se při vyřknutí slova molekulární vyjeví v hlavě vědec v bílém plášti s brýlemi a ptačím hnízdem na hlavě. Dnes tomu tak ale nebylo. Pan Koukolíček, jakožto kuchař, předvedl čtvrtým ročníkům se svojí „show“ velmi zajímavý aspekt a jiný pohled na gastronomii v praxi.

Stejně jako běžná, je i ta molekulární gastronomie založena na využití co nejčerstvějších a nejkvalitnějších surovin, ale s jinými nástroji jako je injekční stříkačka, tekutý dusík atd.
Gró je ve využití absolutně odlišných postupů, které v normální kuchyni nenajdete, například se jedná o využití tekutého dusíku k rychlému zmražení určité potraviny nebo nápoje na teplotu kolem -200°C, čtvrťáci mohli ochutnat cappuccino „uvařené“ v dusíku a zážitek to byl velmi fascinující (spíše připomínali píšťalu staré lokomotivy ze které se rychle řine pára).
Dalším možným postupem je změna skupenství jednotlivých surovin (špagety z hovězího vývaru; kaviár z Curaçao, jahod,… ), vytváření různých gelů z již předpřipravených pokrmů (například štrůdl v kostce), kouřící drinky (s využitím CO2), amarouny (někteří je mohou znát ze seriálu Návštěvníci), míchané nápoje, jako je B52, Cosmopolitan, Mojito a další v pevném skupenství a další a další. Celkem si čtvrťáci s profesory mohli pochutnat na 8 různých pokrmů a nápojů v různých úpravách: kouřící drink, cosmopolitan, kávové baileys, curaçao kaviár, kuličky z pomerančového džusu plněné campari, nitro kapučíno, štrůdl a nakonec B52 v kostce (ne nešlo to zapálit).

Přednáška byla příjemným zpestřením předmaturitního období a konce školního roku, pro někoho možnou inspirací pro budoucí kariéru a velice zajímavou aktivitou i díky možnosti vyzkoušet si molekulární kuchyni v praxi.
                   Štrůdl                                                                                     Kaviár
                                        

  • Za 4.C – Milan Žižka
    
   
  
 

 

Spolupracujeme

Jste offline. Zkontrolujte prosím připojení k internetu.